Kensa Kikan – Timişoara, 25-27 apr. 2014

Am avut ocazia de a participa, împreună cu colegul nostru, sensei Mircea Matei de la Taiyo Seishin Cluj, la Kensa Kikan, un stagiu-seminar de arte marţiale japoneze tradiţionale, organizat de Fundaţia de Arte Marțiale Nippon Seibukan (http://www.nipponseibukan.ro/). Aflat la a doua ediție, Kensa Kikan s-a desfăşurat la Complexul Sportiv ”Banu Sport” din Timișoara, între 25 şi 27 aprilie 2014.

Antrenamentele lungi, de cca 3 ore, a fost segmentat în “ateliere” conduse fiecare de câte un maestru de grad mare din diverse stiluri sau arte marţiale. Astfel, fiecare antrenament a fost deschis cu câte o oră de Okinawa-Goju-ryu susţinută de însuşi Kawano Yasuo hanshi (9 Dan), preşedintele Nippon Seibukan, asistat de Koji Uchiyama sensei (8 Dan), vicepreşedinte şi director internaţional Nippon Seibukan.

Shihan Doru Galan 7 Dan (Budo Seishin Bucureşti) și shihan László Gregor din Ungaria au ținut cursuri de Goshin-Jutsu. Jose Miguel Martínez Barrera, director pentru Europa al Nippon Seibukan, a predat Hakuda Kempo. Alte ateliere propuse au fost: Jujutsu, cu sensei Dan Olaru (Daisho Timişoara), Nihon Kenjutsu, cu sensei dr. Ivica Zdravkovic (Serbia), şi Kyudo (tir japonez cu arcul), cu sensei Belén Pérez 6 Dan (Spania).

Seminarul, cu cca 150 de participanti, din care jumătate din străinătate, s-a încheiat duminică cu examene de grad şi cu o serie de demonstraţii. Printre cele mai interesante: maestrul Kawano, care a rupt cu un bokken o tulpină de bambus verde trecută prin două inele de hârtie agăţate de lame de cuţit; o hipnotizantă demonstraţie de kyudo, în acelaşi timp probă de examen pentru sensei Pérez, o demonstraţie de spargeri susţinută de gazde, clubul Daisho Timişoara, cu sempai Adrian Butnariu şi sensei Bogdan Alic, şi, în final, o demonstraţie de jujutsu susţinută de membrii clubului SG Sakura Tg. Mureş, specială prin faptul că a fost susţinută de perechi de practicanţi nevăzători – asistenţi. Am văzut tehnici impecabile, timing, reacţii perfecte, decizie, totul în cadrul unei colaborări perfecte. Aplauzele asistenţei i-au însoţit minute în şir pe sportivii de la SG Sakura, precum şi pe sufletul acestui proiect, sensei Adrian Belean 5 Dan Jujutsu.

Per ansamblu, o experienţă interesantă; evident că în cadrul unui stagiu nu se poate învăţa o artă marţială sau tehnici noi, dar se poate obţine un “flavour”, se pot lărgi orizonturi, se pot stabili conexiuni între stiluri şi se pot face prieteni în această nesfârşită şi fascinantă lume a artelor marţiale tradiţionale.

Mulţumiri organizatorilor!

Câteva fotografii: aici  şi aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ești robot, nu? *