Istoric

Unul din cele mai vechi cluburi de karate shotokan din Cluj s-a născut în 1990, imediat după Revoluţie, din iniţiativa a trei studenţi medicinişti, toţi trei centuri albastre, de a înfiinţa un club de karate la Facultatea de Medicină. Cristi Hriscu şi Tudor Badea proveneau de la Braşov, din dojo-ul condus de sensei Dan Stuparu şi sensei Adi Popescu-Săcele, şi se antrenau la vremea respectivă cu Radu Moldovan, iar Titi Rusu venea de la Satu-Mare, fost elev al lui Ioan Ghiduţ.

Proaspătul club a luat fiinţă foarte curând. Iniţial, sarcina de a ţine antrenamentele a fost asumată de către Radu Moldovan, tentat fiind – zice-se – şi de dimensiunile generoase ale sălii de la Medicină, în care se putea face “mersul piticului” după pofta inimii. Radu Moldovan a plecat însă din ţară după doar câteva luni, iar elevii seniori care îl însoţiseră au părăsit şi ei noul club. Pentru scurt timp, antrenamentele au fost conduse de Marius Morocoj. Apoi însă, în lipsă de altă soluţie, cele trei centuri albastre au decis să preia ei conducerea antrenamentelor. Prezenţa era numeroasă, sala se umplea în fiecare toamnă cu începători entuziaşti. După cum cei care au trăit acele vremuri probabil îşi amintesc, artele marţiale, încă o mare şi romantică necunoscută, exercitau o atracţie enormă asupra tineretului. Era o perioadă de efervescenţă.

Clubul de la Medicină a funcţionat fără întrerupere mai bine de zece ani, în principal cu studenţi. În timp, Cristi Hriscu a rămas unicul instructor al clubului, avansând treptat la gradul de 3 Dan. Ca instructor secund a început să funcţioneze Monica Hriscu, venită de la Sibiu cu 4 kyu şi ajunsă în timp la 2 Dan. În această perioadă s-a format la club un număr semnificativ de practicanţi ai unui karate marţial de foarte bună calitate. Mulţi dintre ei, intraţi în club la începutul studenţiei, au părăsit Clujul la încheierea studiilor ca centuri maro sau negre. Alţii însă au rămas.

Perioadei de la Medicină i-au urmat ani mai dificili, într-o vreme în care chiriile sălilor creşteau, iar entuziasmul publicului scădea. Antrenamentele s-au ţinut în mai multe săli (USAMV, Lic. Racoviţă, Lic. Báthory), iar dimensiunea grupului de practicanţi format în jurul vechiului nucleu a cunoscut fluctuaţii mari. Cu toate acestea,  antrenamentele nu s-au întrerupt niciodată, ceea ce ne face probabil unul din cele mai longevive cluburi de karate din Cluj. Din această perioadă datează cunoştinţa cu prietenii noştri Paul Székely şi Levi Józsa, şi, prin ei, cu kendo-ul. Paul şi Levi au început prin a fi oaspeţii noştri în dojo şi iniţial singurii practicanţi de kendo. Treptat li s-au alăturat şi alţi colegi, dintre noi şi din afară, şi s-a format o secţie separată de kendo, deşi multă vreme antrenamentele de karate şi de kendo s-au ţinut în paralel. După o vreme secţia de kendo s-a separat, înfiinţând clubul Isshin, condus de Adrian Botean 2 Dan.

În anul 2010, un mic nucleu de oameni a avut iniţiativa constituirii unei organizaţii cu personalitate juridică, în cadrul căreia activitatea să se poată desfăşura mai eficient. În 2011 a luat naştere Clubul Sportiv Shingen Cluj,  membri fondatori Cristian Hriscu, Monica Hriscu, Răzvan Anton, Turos Árpád, Tiberiu Ielciu şi Kovacs Árpád. Din membrii actuali ai clubului, mulţi sunt vechi practicanţi de karate, reveniţi intr-un dojo după întreruperi mai lungi sau mai scurte şi care probabil că au regăsit aici o atmosferă anume care le-a redat plăcerea de a se antrena. La fel de mulţi însă sunt practicanţi noi,  care şi-au trecut aici primele examene de grad şi care îşi doresc să crească. Iar Shingen creşte prin toţi membrii săi.