In memoriam sensei Dan Stuparu 8 Dan

Clubul SHINGEN a organizat luni, 29 aprilie, un antrenament comemorativ, în memoria maestrului Dan Stuparu 8 Dan, plecat dintre noi în data de 28 aprilie 2013, la vârsta de 61 de ani.

Pentru colegii mai tineri care nu l-au cunoscut, s-au spus câteva cuvinte despre cine a fost şi ce a reprezentat maestrul Dan Stuparu pentru karate-ul din România. Apoi, în spiritul şi în amintirea antrenamentelor conduse pe vremuri la Braşov de sensei Stuparu, membrii clubului SHINGEN au executat o mie de seiken choku-tsuki.

Picture1

Sensei Dan Stuparu a fost unul din pionierii karate-ului în România de dinainte de Revoluţia din 1989 şi fondatorul, împreună cu sensei Adrian Popescu-Săcele, al puternicei şcoli româneşti de Karate Shotokan-Fudokan. Tradiţionalele stagii de vară de la Olimp adunau laolaltă sute de participanţi de la cluburile din toată ţară, în condiţiile în care practica de karate era teoretic interzisă, iar activitatea competiţională inexistentă. Sensei Stuparu preda un karate pur şi dur, cu egală preocupare pentru acurateţea liniei tehnice şi pentru spiritul marţial. Participanţii la stagiile de la Olimp îşi aduc aminte de intensitatea şi dăruirea care marcau antrenamentele, precum şi de o exigenţă a examenelor cum rar se mai întâlnesc în karate-ul actual. Cei care am avut şansa să fim elevi direcţi ai lui sensei Stuparu îi datorăm o parte foarte importantă din formarea noastră, chiar şi aceia dintre noi care l-am urmat după 1990 pe sensei Adrian Popescu-Săcele.

Domo arigato gozaimashita, sensei. Nu o să vă uităm.

___

1 comment

  1. Carson Maldonado 23/11/2013 at 3:39 pm Reply

    Născut la 20 octombrie 1951, Dan Stuparu lasă în urmă generaţii întregi de antrenori şi sportivi cărora le-a fost un adevărat mentor şi idol, iar întreaga suflare a artelor marţiale şi în special a karate-ului tradiţional va fi mult mai săracă în urma dispariţiei sale, scrie sport.bzi.ro .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ești robot, nu? *