Stagiu cu sensei Masao Kawasoe – Timişoara, 28-30 martie 2014

Stagiul cu Masao Kawasoe Shihan 8 Dan a fost organizat de JKA WF Romania şi de clubul Fudokan Karate Timişoara, condus de sensei Zoltan Nagy 5 Dan. Shihan Kawasoe a fost asistat în demonstraţii de către sensei Claudiu Dinu 4 Dan, JKA WF Germania. Participarea a fost largă, din ţară şi din străinătate. Ne-am bucurat de o bună organizare, de disciplină şi de condiţii de antrenament excelente. Shingen Karate Cluj a participat şi de data asta o echipă reprezentativă: Sebi, Vlad, Paula, Liviu, Zoli, Moni şi Cristi, alături de colegii de la Taiyo Seishin, Mircea şi Adi.

Ce am învăţat de la sensei Kawasoe: “Imposibilităţile voastre sunt în mintea voastră.” Asta ne spunea în timp ce stătea, la cei 69 de ani ai lui, aproape în sfoară laterală. În momentul următor s-a lipit cu trunchiul de podea. Asta s-a legat de altă idee: “Nu puteţi face (acest exerciţiu, dar nici altele, n.m.) pentru că vă lipseşte relaxarea.” Alt adevăr major. Nici teoretic nu e întotdeauna uşor de acceptat că forţa, viteza, precizia şi toate mult-căutatele calităţi ale mişcării în karate vin din relaxare…. iar de pus în practică e şi mai greu. În tot timpul stagiului, sensei Kawasoe a încercat să inducă această idee în capul (şi în tehnica) participanţilor: relaxare, relaxare, relaxare. Hara liberă, mobilă, capabilă de accelerări uimitoare, la capătul cărora segmentul plesneşte ca un bici şi revine instantaneu. Mai jos sunt două înregistrări din stagiu, pe care se vede demonstrată această dinamică pe mae-geri şi pe mawashi-geri şi o structură similară, potenţată de hikite, pe tsuki.

https://www.facebook.com/photo.php?v=1577183299172892&set=vb.1384857778405446&type=2&theater

https://www.facebook.com/photo.php?v=610707759016529&set=vb.100002319316490&type=2&theater

Sâmbătă, la Sayonara party, am avut bucuria de a-l vedea pe sensei Kawasoe interpretând un cântec “de karate”, care, după spusele lui, se cânta în vremea cursului special pentru instructori al JKA, al cărui absolvent este. Nu avem înregistrarea, dar zâmbetul lui cald de om deschis şi amabil ne-a rămas în memorie.

Filmările şi fotografiile postate aici sunt, în majoritatea lor, preluate de pe pagina de Facebook a JKA WF Romania (https://www.facebook.com/pages/JKA-WF-Romania/1384857778405446?fref=photo), unde de altfel există multe alte fotografii şi înregistrări video din stagiu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ești robot, nu? *