Stagiu cu shihan M. Murakami – Sibiu, 25-27 oct. 2013

La sfârşitul lui octombrie am participat (Mihai, Zoli şi Moni) la un eveniment în premieră pentru noi: un stagiu de pregătire cu shihan Manabu Murakami 7 Dan, directorul tehnic al SKI. Stagiul a fost organizat de SKIF Romania şi clubul Sumikiri Sibiu, condus de sensei Al. Achim 5 Dan. Deşi au fost invitate toate cluburile de Shotokan din ţară, indiferent de apartentenţa organizatorică, participanţii au fost, în marea lor majoritate, membri ai cluburilor SKI Romania. În sala “Transilvania” din Sibiu au fost prezenţi peste 300 oameni, de toate gradele, inclusiv mulţi copii. După cum şi Murakami shihan s-a exprimat la un moment dat, ar fi fost probabil de dorit o mai mare omogenitate a participanţilor; totuşi, relativa disciplină a permis desfăşurarea în foarte bune condiţii a celor patru antrenamente. În general, tot stagiul a lăsat impresia unei bune organizări, cu o sală foarte bună, mare, cu acustică buna, şi cu neaşteptat de multă punctualitate, în comparaţie cu alte evenimente organizate la noi.

Murakami shihan este foarte tânăr pentru gradul şi poziţia deţinute şi, după modesta părere a unui practicant cu incomparabil mai puţină experienţă, se ridică întru totul la nivelul aşteptărilor: excepţional condiţionat fizic, matur tehnic, un foarte bun metodician şi didact. În plus, face impresia unui om profund responsabil şi a unei personalităţi oneste şi agreabile. Un simplu exemplu: a ţinut personal trei din cele patru încălziri.

Antrenamentele au fost axate în principal pe “basics”, cu atenţie la detalii, la formă, la elemente de structură, deplasări, poziţia şoldurilor etc. S-a lucrat, de asemenea, mult gohon kumite, combinatii imaginative şi, unele din ele, neaşteptat de solicitante. Un întreg antrenament a fost dedicat exerciţiilor de ju-ippon kumite, cu unul sau mai mulţi parteneri – combinaţii specifice pentru SKI, concepute chiar de Hirokazu Kanazawa şi folosite pentru a crea reflexe de actiune pentru atacurile uzuale. Sunt câteva zeci de combinaţii, care se pot lucra şi în regim de go-no-sen, şi de sen-no-sen, şi reprezintă o şcoală de kumite foarte bună.

Din nou relativ la Murakami shihan, am rămas cu impresia unui karateka extrem de onest, fără spectaculozităţi sau extravaganţe, atât de bun încât face ca lucrurile să pară foarte simple (făcându-te să te intrebi, frustrat, de ce nu-ţi ies şi ţie la fel…)
Vestea buna e că sensei Murakami va veni şi anul viitor, la Făgăraş.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ești robot, nu? *