Stagiul Ardealului – 13-15 dec. 2013

La un an după prima participare a clubului Shingen Karate Cluj la tradiţionalul Stagiu al Ardealului, am revenit şi acest an, cu o formaţie mai largă: Cristi, Moni, Zoli, Răzvan, Tibi, Arpi, Sándor, Paula – în calitatea ei de proaspătă centură verde – şi Vlad, în asistenţă.

Deşi stagiul a fost deschis gradelor începând cu 3 kyu, participanţii au fost în marea lor majoritate peste 1 kyu, chiar dacă mulţi din ei foarte tineri. Alături de ei au fost prezenţi majoritatea conducătorilor de club şi instructorilor din Ligă. Shihan Adrian Popescu-Săcele a continuat programul de pregătire tehnică de bază început în stagiile precedente, cu o metodică puţin diferită şi foarte utilă. Ritmul moderat de lucru, cu multe repetări şi reveniri asupra câtorva elemente fundamentale, au permis aprofundarea şi integrarea celor studiate, atât sub aspect tehnic, cât şi metodic. Stagiul a servit în acelaşi timp şi ca seminar pentru instructori, Sensei insistând mereu asupra detaliilor care trebuie să se regăsească în tehnică la diverse niveluri de vechime şi asupra modului în care aceste detalii trebuie predate celor mai puţin experimentaţi. Un accent important, asupra căruia s-a revenit repetat: karate ca mod de viaţă, ca instrument de formare a caracterului, ca metodă de păstrare a sănătăţii, ca ocazie de socializare. Acestea sunt în realitate beneficiile fundamentale – şi atât de des neglijate – ale acestei practici de-o viaţă.

Stagiul s-a încheiat cu examen pentru Shodan, Nidan şi Sandan. Am avut trei candidaţi: Arpi şi Tibi pentru Shodan, la exact un an după examenul de 1 kyu, iar Zoli pentru Nidan. Toţi trei au promovat examenul. Arpi a lucrat în general remarcabil de bine, fără erori, demonstrând ceea ce se cere la centură neagră 1 Dan: linie curată, zanshin şi stăpânirea emoţiilor. Tibi a fost mai vizibil emoţionat; adrenalina i-a adus un plus de forţă şi kime în kihon, dar un minus de limpezime în kata. La ambii a existat o oarecare carenţă de formă şi de fixare în tehnica de picior. La Zoli s-au văzut limpede maturitatea şi înţelegerea superioară a tehnicii, date de marea lui experienţă şi vechime, dar şi emoţia, care şi-a pus pe alocuri amprenta pe evoluţia lui. Per ansamblu, însă, au fost trei examene bune, care au pus în evidenţă munca şi seriozitatea colegilor noştri. Felicitări tuturor şi, după cum le spunea unul din colegii mai vârstnici proaspeţilor shodani, “karate-ul abia de-acum începe”!

Nu avem, din păcate, fotografii din examenul propriu-zis, ci doar filmări, de dimensiuni prea mari pentru a fi încărcate pe site. Am postat câte ceva pe Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ești robot, nu? *