Stagiul de vară Shingen – Topliţa, 19-21 iulie 2013

Anul acesta am încheiat sezonul cu un stagiu de weekend la Topliţa, la care au participat majoritatea membrilor clubului, plus familie, prieteni etc. Ne-a “momit” spre Topliţa lui de baştină colegul nostru Liviu, şi nu ne-a părut rău, pentru că ne-am bucurat de priveliştile văii Mureşului şi ale munţilor Călimani, de agreabila ospitalitate a Pensiunii Mureşan, de un loc bun de antrenament şi, în general, de un stagiu reuşit. Prezenţa noastră s-a suprapus cu Zilele Topliţei şi respectiv cu hramul vechii mânăstiri din localitate, închinate Sf. Ilie, care au umplut oraşul de localnici veseli şi de turişti.

Antrenamentul de vineri seara şi cel de sâmbătă dimineaţa au avut ca laitmotiv deplasările pe teren necunoscut, neregulat şi alunecos, cum era fâşia de pajişte pe care am lucrat. Am învăţat să nu lăsăm prea mult greutatea pe piciorul din faţă, să nu dăm drumul la tehnică atâta timp cât piciorul nu a “prins” încă teren ferm – în general, să fim mai puţin exuberanţi, mai precauţi şi să recunoaştem importanţa  unei baze ferme, pentru propria siguranţă şi pentru eficienţa tehnicii. S-a lucrat mult travaliu de hara pe deplasări explozive şi precise, apoi, cu partener, intrări şi retrageri pe poziţii puternice şi stabile. Ca aplicaţie, cei mai mari au lucrat Tekki Shodan, iar centurile albe Heian Shodan. Spre sfârşitul antrenamentului, centurile maro au lucrat cu Cristi câteva elemente de jo (baston scurt) – priza corectă pe baston, atacuri şi blocuri de bază.

După antrenamentul de dimineaţă am fugit in corpore la ştrandul aflat chiar alături. Ascuns între brazi, foarte curat, foarte agreabil, era deschis pentru toată lumea, adică şi pentru căţeii cuminţi, ca Medi a noastră, care a luat parte la cel de-al doilea ei stagiu de vară. Ploaia torenţială de la prânz ne-a prins pe terasa restaurantului “Izabella” şi s-a terminat la vreme pentru ca iarba să se usuce pentru antrenamentul de seară.

Al doilea antrenament al zilei de sâmbătă a fost axat pe kata, din nou Tekki Shodan, Bassai Dai şi puţin Jion, pentru centurile maro. Duminică dimineaţa s-a lucrat pe grupe. Centurile albe au lucrat tehnică de keri şi apoi Heian Nidan, nivelele intermediare au finisat Bassai Dai, iar cei mai mari au lucrat intensiv kata Jion, în vederea examenului de shodan care îi aşteaptă şi apoi din nou, ca “desert”, tehnică de baston.

Restul zilei de duminică a fost dedicat… grătarului şi relaxării. La un moment am primit vizita, spectaculoasă, a  lui Andy şi a prietenilor lui bikeri, veniţi într-o scurtă tură de la Cluj. Din păcate nu s-a găsit nimeni să le facă o poză.

Rezumând, a fost un stagiu dens, din care sperăm că toată lumea a avut ceva de învăţat, şi în acelaşi timp o minivacanţă  în aer liber, în care Cristi şi-a practicat iai-do-ul pe iarba udă de rouă, Gabi şi Dan au prins ocazia pentru o oră de taiji, Gyöngyi, Enikő, Rodi, Arpi şi Liviu şi-au început ziua alergând prin pădure. Un moment de relaxare pe care îl aşteptam deja de săptămâni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ești robot, nu? *