Stagiul naţional ASKD-LCKSF – Braşov, 28-30 iunie 2013

În ultimul weekend din iunie am participat, la Braşov, la stagiul naţional al Ligii, condus, ca de obicei, de shihan Adrian Popescu-Săcele 8 Dan. De la Shingen Karate Cluj au făcut deplasarea Paula, Tibi, Arpi, Zoli, Moni şi Cristi.

Stagiul a fost relativ restrâns numeric (cca 70 de participanţi), dar nivelul mediu de grad şi de vârstă al participanţilor a fost unul destul de înalt, cu puţine centuri sub 1 kyu. Poate surprinzător, poate nu, tematica tuturor celor patru antrenamente a fost “basics”: tai sabaki (deplasarea centrului de greutate), poziţii, postură, formele corecte ale tehnicilor simple, lucrul relaxat, cu explozie – elementele fundamentale, fără de care nu se poate construi un karate real şi viabil. La sfârşit diferenţa era deja sesizabilă, cu întreaga formaţie lucrând mai unitar şi mai aproape de linia ideală.

S-a trecut, pe rând, cu toată formaţia, prin seria de kata Heian (mai puţin Godan). Heian Shodan a servit ca model de exerciţiu dinamic cu patru parteneri, mai puţin în regim de bunkai kata, cât de utilizare cu partener a tehnicilor de bază, ceea ce necesită poziţii, deplasări şi forme corecte, ma-ai şi mult zanshin. În final, cu centurile mari s-a lucrat kata Ji’in.

Stagiul s-a încheiat cu o scurtă examinare. Ca de obicei, procentul de promovabilitate la gradele mai mici a fost scăzut, din cauza unor lipsuri tehnice de esenţă. În schimb, colegul Tánko Sándor de la Tg. Secuiesc, un shodan cu foarte multă experienţă, a promovat direct la gradul de sandan. Adăugăm şi noi felicitările noastre!

Ne-a impresionat, ca de fiecare data, dorinţa arzătoare a lui Sensei de a promova un karate real, ca artă marţială, ca mod şi spirit de viaţă, ca metodă de întreţinere a sănătăţii. Avem tot timpul ceva de învăţat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ești robot, nu? *